Zrób pyszną babkę cytrynową „last minute”. To najszybsze i najłatwiejsze ciasto wielkanocne
Na Wielkanoc pieczemy wiele różnych ciast, które są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Zazwyczaj pojawiają się na nim różnego rodzaju mazurki, ale też serniki i szarlotka. Jednym z najbardziej tradycyjnych i popularnych wypieków jest także babka – prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna. Jej puszysta konsystencja i delikatny smak sprawiają, że gości niemal w każdym domu podczas wielkanocnych uroczystości.
Prosta i szybka babka cytrynowa
Moją ulubioną wersją jest babka cytrynowa – lekka, orzeźwiająca i cudownie pachnąca (jej piękny zapach rozchodzi się w całym domu). Właśnie taką zamierzam przygotować na tegoroczną Wielkanoc. Uwielbiam ten przepis, ponieważ wypiek jest gotowy błyskawicznie i można go robić nawet w ostatniej chwili.
Przepis: Babka cytrynowa
Ta babka smakuje genialnie, a jej zrobienie jest banalnie proste
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 257 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 jajka
- masło do wysmarowania foremki
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówNajpierw wymieszaj w misce mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj olej wymieszany z jajkami, sokiem i skórką z cytryny. Całość wymieszaj, by powstała gładka masa.
- Pieczenie ciastaCiasto włóż do foremki wysmarowanej masłem o średnicy 20 cm i piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak udekorować babkę Wielkanocną?
Babka wielkanocna nie musi być podana w tradycyjny sposób – z cukrem pudrem czy lukrem. Można ją ciekawie udekorować polewą czekoladową, białą lub mleczną, a wierzch posypać skórką cytrynową, kolorowymi posypkami lub kandyzowanymi owocami. Świetnym pomysłem jest także ozdobienie babki świeżymi kwiatami jadalnymi (ta wersja z pewnością zaskoczy, ale też zachwyci gości) lub plasterkami cytryny, które podkreślą jej smak. Co więcej, możecie użyć też cukru pudru, jednak nie w tradycyjnej formie – ciekawym pomysłem jest zmienienie jego koloru. Do woreczka z gazy lub cienkiej tkaniny wsypcie cukier puder, a następnie dodajcie odrobinę sproszkowanych owoców liofilizowanych. Zamknijcie woreczek i potrząsajcie nim, aż składniki dokładnie się połączą. Gotowym, kolorowym cukrem pudrem oprószcie wystudzoną babkę. Świetnym pomysłem na dekorację jest użycie szablonu – wystarczy wyciąć z kartki papieru dowolny wielkanocny kształt, na przykład zajączka, tulipana, baranka lub pisankę. Gotowy szablon połóżcie na cieście, a następnie oprószcie całość cukrem pudrem, tworząc dekoracyjny wzór.