Zrób pyszną babkę cytrynową „last minute”. To najszybsze i najłatwiejsze ciasto wielkanocne

Dodano:
Babka cytrynowa Źródło: Freepik
Jeśli ciągle brakuje ci czasu podczas świątecznych przygotowań, to zamiast piec czasochłonne mazurki, lepiej postaw na błyskawiczną babkę cytrynową. Zobacz, jak ją przygotować. 

Na Wielkanoc pieczemy wiele różnych ciast, które są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Zazwyczaj pojawiają się na nim różnego rodzaju mazurki, ale też serniki i szarlotka. Jednym z najbardziej tradycyjnych i popularnych wypieków jest także babka – prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna. Jej puszysta konsystencja i delikatny smak sprawiają, że gości niemal w każdym domu podczas wielkanocnych uroczystości.

Prosta i szybka babka cytrynowa

Moją ulubioną wersją jest babka cytrynowa – lekka, orzeźwiająca i cudownie pachnąca (jej piękny zapach rozchodzi się w całym domu). Właśnie taką zamierzam przygotować na tegoroczną Wielkanoc. Uwielbiam ten przepis, ponieważ wypiek jest gotowy błyskawicznie i można go robić nawet w ostatniej chwili.

Przepis: Babka cytrynowa

Ta babka smakuje genialnie, a jej zrobienie jest banalnie proste

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
257 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • masło do wysmarowania foremki

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówNajpierw wymieszaj w misce mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj olej wymieszany z jajkami, sokiem i skórką z cytryny. Całość wymieszaj, by powstała gładka masa.
  2. Pieczenie ciastaCiasto włóż do foremki wysmarowanej masłem o średnicy 20 cm i piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak udekorować babkę Wielkanocną?

Babka wielkanocna nie musi być podana w tradycyjny sposób – z cukrem pudrem czy lukrem. Można ją ciekawie udekorować polewą czekoladową, białą lub mleczną, a wierzch posypać skórką cytrynową, kolorowymi posypkami lub kandyzowanymi owocami. Świetnym pomysłem jest także ozdobienie babki świeżymi kwiatami jadalnymi (ta wersja z pewnością zaskoczy, ale też zachwyci gości) lub plasterkami cytryny, które podkreślą jej smak. Co więcej, możecie użyć też cukru pudru, jednak nie w tradycyjnej formie – ciekawym pomysłem jest zmienienie jego koloru. Do woreczka z gazy lub cienkiej tkaniny wsypcie cukier puder, a następnie dodajcie odrobinę sproszkowanych owoców liofilizowanych. Zamknijcie woreczek i potrząsajcie nim, aż składniki dokładnie się połączą. Gotowym, kolorowym cukrem pudrem oprószcie wystudzoną babkę. Świetnym pomysłem na dekorację jest użycie szablonu – wystarczy wyciąć z kartki papieru dowolny wielkanocny kształt, na przykład zajączka, tulipana, baranka lub pisankę. Gotowy szablon połóżcie na cieście, a następnie oprószcie całość cukrem pudrem, tworząc dekoracyjny wzór.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...